Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • nieuwnieuw04
  • SlideNieuw05
  • nieuwnieuw02
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw04
  • SlideNieuw01
  • nieuwnieuw01
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw03
  • SlideNieuw02


Het Niemeyer Tabaksmuseum is per 1 januari 2011 ophouden te bestaan. Het museum exposeerde de BAT Niemeyer bedrijfscollectie, die de geschiedenis van het tabaksgebruik toonde vanaf de ontdekking in Amerika in de 15de eeuw tot nu toe.
Het Tabaksmuseum was vanaf 1978 ondergebracht in een deel van de panden van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Het besluit van BAT Niemeyer om te stoppen met het museum kent verschillende achtergronden. De maatschappelijke verwachtingen ten aanzien van het gebruik van tabak zijn veranderd en dat heeft binnen de BAT groep geleid tot andere prioriteiten in de maatschappelijke investeringen. Daarnaast hebben schaalvergroting en specialisatie bij de tabaksfabrikant recentelijk geleid tot herstructurering en bezuinigingen. In deze veranderde omstandigheden is geen plaats meer om het tabaksmuseum langer in stand te houden.

Ondanks het feit dat de collectie privé bedrijfseigendom is en niet is opgenomen in het landelijk museumregister, hecht BAT Niemeyer er veel waarde aan dat de collectie zorgvuldig wordt afgestoten. Dit proces bestaat onder meer uit restitutie van schenkingen, mogelijkheid tot terugkoop, aanbieding aan andere musea en ten slotte een veiling. Deze werkzaamheden zullen worden gecoördineerd door het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Ook heeft het scheepvaartmuseum zich garant gesteld om alle objecten waarvoor niet direct een bestemming wordt gevonden, voor het nageslacht te bewaren. Het museum verwacht het proces in de zomer van 2011 af te ronden.


Korte historie van het Niemeyer Tabaksmuseum

De tabaksfirma Theodorus Niemeyer B.V. werd in 1819 opgericht in Groningen en leverde jarenlang een belangrijke bijdrage aan het culturele leven in Groningen.

In 1968 kocht Niemeyer het middeleeuwse ‘Gotische Huis’ in de Brugstraat in Groningen en schonk het aan de gemeente Groningen. Het was de bedoeling om in een deel van het gerestaureerde pand de vermaarde historische tabakscollectie van het bedrijf te huisvesten.
In het grootste deel van het pand en in het aangrenzende ‘Canterhuis’ werd het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd, dat het Tabaksmuseum ging beheren.

Het Niemeyer Tabaksmuseum werd eind jaren ‘50 van de twintigste eeuw opgericht op initiatief van de tabaksfabrikant Theodorus Niemeyer B.V te Groningen. Kern van de collectie was een privéverzameling van G.A. Brongers die in deze jaren werd aangekocht.
In de loop van de jaren, ook na de verhuizing naar de Brugstraat, werd de collectie regelmatig uitgebreid en vervolmaakt. De reizende tentoonstelling, die door toenmalig conservator T. Helperi Kimm werd samengesteld, was onder andere te zien in Bremen, Parijs, en Wenen.

Met de sluiting van het Niemeyer Tabaksmuseum komt een einde aan de jarenlange goede samenwerking tussen Niemeyer en het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Procedure afstoting tabakscollectie

1. Bruiklenen gaan terug naar de bruikleengever na overlegging bruikleenovereenkomst.

2. Personen of instellingen die in het verleden aantoonbaar voorwerpen aan het museum hebben geschonken worden in de gelegenheid gesteld hun schenkingen terug te krijgen.

3. Personen of instellingen die in het verleden aantoonbaar voorwerpen aan het museum hebben verkocht worden in de gelegenheid gesteld om deze terug te kopen tegen de huidige taxatiewaarde.

4. Voorwerpen met een Noord-Nederlandse of scheepvaarthistorische connectie worden opgenomen in de collectie van het Noordelijk Scheepvaartmuseum en blijven zo behouden in een openbare collectie van een geregistreerd museum.

5. Uitsluitend Nederlandse geregistreerde musea worden in de gelegenheid gesteld om voorafgaande aan een openbare veiling objecten voor de eigen collectie te kopen tegen de huidige taxatiewaarde.
Procedure voor musea:
   - oproep voor museale kijkdagen op 18, 19 en 20 januari in landelijke pers en op sites NMV en NSM
   - aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
   - tijdens kijkdagen kunnen musea op een lijst (verstrekt door museum) objecten aangeven
   - om 14.00 uur is gelegenheid om onder begeleiding het depot te bezoeken
   - taxatieprijzen zijn tijdens de kijkdagen nog niet bekend maar worden later toegemaild
   - musea geven uiteindelijke keuze van objecten door
   - tijdens de kijkdagen kunnen nog geen objecten worden meegenomen
   - NSM beslist over uiteindelijke toekenning objecten aan musea
   - afhandeling in overleg

6. Openbare veiling (wordt t.z.t. ook aangekondigd op deze website)

De uiterste datum voor een verzoek tot teruggave / terugverkoop was 1 november 2010.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum, jarenlang de beheerder van het Tabaksmuseum, heeft de uiteindelijke beslissingsbevoegdheid over het wel of niet toekennen van de teruggave, verkoop of terugkoop.

Contact:
Telefoon: 050-3122202
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen


tel: + 31 (0)50 312 22 02
of e-mail naar
info@noordelijkscheepvaartmuseum.nl

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

Facebook Twitter

 

Marketing Groningen

 

Museumvereniging

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden