De mannen van de Insulinde

Verleden en heden van een beroemde reddingboot

auteur: Hans Beukema
aantal pagina's: 152
De mannen van de Insulinde
Beschrijving De Insulinde was een revolutionair type reddingboot naar een idee van schipper Mees Toxopeus. Aan dit type schip heeft het Nederlandse reddingwezen zijn vooraanstaande internationale positie te danken. Dankzij schipper Klaas Toxopeus - die het roer in 1950 van broer Mees overnam - geniet het schip nog altijd grote bekendheid. Hij publiceerde zijn avonturen in verschillende boeken en hield talloze lezingen. In 2002 verscheen een gedegen monografie over de Insulinde geschreven door Frits Loomeijer*. Hij schetst de geschiedenis van het schip en de mythevorming rond het schip. 'De mannen van de Insulinde' heeft een iets andere insteek. Maritiem publicist Hans Beukema vertelt over de spectaculaire reddingsacties van de Insulinde en over de mannen die het reddingwerk uitvoerden. Het is een chronologisch verhaal waarbij mensen als schipper Siep Zeeman, opstapper Bertus Frik en motordrijver Wietze Zijlstra uitgebreid aan het woord komen. Fraai beeldmateriaal in kleur en zwart-wit uit prive-albums illustreert de vaak spannende avonturen. Mede dankzij de prettige schrijfstijl van de auteur een leuk boek voor de liefhebbers van (waargebeurde) avonturen op zee.