De Ploeg in de jaren twintig

aantal pagina's: 200
Geen afbeelding ingesteld
Beschrijving Over de Groningse Kunstkring De Ploeg en de tientallen kunstenaars – schilders, schrijvers, architecten – die er lid van waren, is al veel gepubliceerd. Deze bundel is ter gelegenheid van de tentoonstelling 'Avantgarde in Groningen. De Ploeg 1918-2018' heeft toch nieuwe invalshoeken gevonden, zoals een kleine sociologie van het culturele leven en het levensgevoel in een provinciehoofdstad zoals Groningen, waar in de jaren twintig veel mensen uit andere provincies en als gevolg van de Eerste Wereldoorlog ook de nodige buitenlanders waren komen wonen. Eén enthousiast hoofdstuk is gewijd aan de Nederlandse premières van Franse avantgarde-muziektoneelstukken, die een sensationeel succes in Groningen waren. Verder waagt een kleinzoon van grafisch kunstenaar Hendrik Werkman zich aan een interpretatie van diens soms cryptische Next Call teksten. Ook wordt het belang van het nieuwe 'vrije' tekenonderwijs behandeld, geïntroduceerd in Groningen door Ploeglid Jan Jordens, dat in 1918 nieuw was voor Nederland. De foto's illustreren de teksten en zijn nu eens geen reproducties van alleen Ploeg-topstukken.