Verhalen van J.A.Huizinga

"Meubelfabrikant alhier"

auteur: Fred Ootjers
pagina's: 99
Beschrijving Hartje stad Groningen, rond het jaar 1900. Aan de Westersingel is het in de meubelfabriek Nederland van J.A. Huizinga een en al bedrijvigheid. Van alle kanten klinkt het geklop en gezaag van de tientallen werknemers die druk bezig zijn de meubels te vervaardigen, waarmee de fabriek sinds haar oprichting in 1889 een klinkende reputatie heeft opgebouwd. De eigentijdse ontwerpen zijn zeer in trek en te koop bij de betere woninginrichtingszaken in heel Nederland. Ruim honderd jaar later is de faam van de Nederland echter zo goed als verdampt en vindt de naam Huizinga in relatie tot meubels alleen nog weerklank bij een handvol kenners en liefhebbers. “Sic transit gloria mundi”: alle roem is vergankelijk. In het geval van Huizinga echter is die vergankelijkheid ál te vroeg ingezet en toe aan een rehabilitatie. Met dit eerste boek over Huizinga en zijn meubelfabriek Nederland zet de Stichting Huizinga Meubel Nederland een belangrijke stap in het proces van herwaardering.