Delfzijl, de Fransen, de vesting

Beukema, H., Delfzijl, de Fransen, de vesting, Delfzijl 2014
Delfzijl, de Fransen, de vesting
Beschrijving

Beukema, H., Delfzijl, de Fransen, de vesting, Delfzijl 2014, ISBN: 9789087440077

Tweehonderd jaar geleden kwam er een einde aan de heerschappij van keizer-generaal Napoleon over Europa. Voor ons land werd de nieuwe tijd ingeluid toen de latere koning Willem I via het Scheveningse strand voet in bevrijd Nederland zette.

De vesting Delfzijl was op dat moment echter nog steeds in handen van de Franse bezetter: commandant Maufroy weigerde te capituleren. Pas nadat een vertrouweling hem had overtuigd van de nederlaag van Napoleon, besloot de Franse kolonel Delfzijl uit handen te geven.

Naar aanleiding van de historische gebeurtenis brengt de Delfzijlse auteur Hans Beukema een herziene editie uit van het al jarenlang uitverkochte boekje ‘Een wandeling’, nu onder de naam ‘Delfzijl, de Fransen, de vesting’.

De auteur besteedt op onderhoudende wijze aandacht aan de ‘Franse tijd’ en aan de laatste bezettingsmaanden van Delfzijl. Hij voert de lezer vervolgens aan de hand van nagelaten herinneringen van oud-vestingbewoners haast letterlijk langs de vestingpoorten en door de straten van het toenmalige garnizoensplaatsje.

Een gelukkige omstandigheid is dat het stratenplan van Delfzijl in de loop van de jaren nauwelijks is gewijzigd. Dit levert tegenwoordig nog talrijke herkenbare locaties op. De tekst wordt vergezeld van 90 historische en eigentijdse, vergelijkende (kleuren)foto’s.