De schilders van De Ploeg

auteurs: Van der Spek, Suzanne Rus
aantal pagina's: 288
Beschrijving In 1918 wordt in Groningen kunstkring De Ploeg opgericht. Een aantal jonge kunstenaars bundelt de krachten om het artistieke klimaat in Groningen te verbeteren. Jan Althink stelt de naam voor: De Ploeg moet braakliggende Groninger kunstakkers gaan omploegen en tot ontginning brengen. Al snel sluiten meer kunstenaars zich aan. Het weidse Groninger landschap wordt in vlammende kleuren en fantastische vormen vastgelegd, in expressieve portretten schilderen de kunstenaars elkaar, de stad wordt op een nieuwe manier verbeeld en de grafiek bloeit op. Daarnaast kent de kunstkring een abstract constructivistische richting en maken uiteenlopende kunstenaars deel uit van De Ploeg. 'De schilders van De Ploeg' vertelt het verhaal van deze bijzondere kunstkring, die in de jaren twintig het kunstleven in Groningen een enorme impuls heeft gegeven.