400 jaar Semslinie

De oudste lijnrechte grens ter wereld.

auteurs: E.Brink, P.Brood, M.Hillenga, E.Karel, H. van der Veen en F. Westra
aantal pagina's: 168
Beschrijving Het zal ieder die de kaart van Noord-Nederland bekijkt, vast zijn opgevallen: de kaarsrechte grens tussen de provincies Groningen en Drenthe. Waarom is die grens betrokken? Eeuwenlang was er in het veengebied ten zuidoosten van Groningen een grenslijn nauwelijks nodig geweest. Maar dat werd anders omstreeks 1600. Gekibbel van Drentse en Westerwoldse boeren was aanleiding voor het Drentse bestuur om maatregelen te nemen. En dat gebeurde: de landmeters Jan Sems en Jan de la Hay kregen de opdracht een grenslijn te trekken door het veengebied. Maar waar deze nieuwe Semslinie de geschillen moest oplossen, werd zij eeuwenlang zelf een twistpunt. Over de Semslinie gaat dit boek. In vier eeuwen is erom gestreden, is zij gebruikt, misbruikt, overschreden, gerespecteerd, getekend en bewonderd. Een denkbeeldige lijn tussen Groningse en Drentse beeldklonien zicht ontwikkelden, die Nederland eerst voorzagen van brandstof en daarna van voedsel.