Ik stuntel dus ik ben

Ik stuntel dus ik ben
14 apr 2019, 14:30 uur - 16:30 uur
Locatie:

Rudo WalkerPerformance over ons eeuwige gestuntel
In het Noordelijk Scheepvaartmuseum is vanaf 16 maart de tentoonstelling Waar kom je weg? – Zes eeuwen migratie naar Groningen te zien. Deze expositie heeft een gevarieerd cultureel randprogramma. Op zondagmiddag 14 april, tijdens de Maand van de Filosofie, verzorgen een filosoof, drie dichters en muzikanten een performance over ons eeuwige gestuntel. Spoken word artiest en huisdichter van eetcafé De Omhelzing, Charles Goudsmit, is uw gastheer. Het programma met poëtische reggae van Pittiggekruid is van 14.30 - 16.30 uur in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. De entree is € 7,50 inclusief toegang tot de tentoonstelling. Aanmelden is verplicht en kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Filosofie en poëzie
Jelte Hommes (1988) is politiek filosoof. Hommes studeerde kunstgeschiedenis en filosofie in Groningen en Culturele Studies in Leuven. Met zijn essay ‘Hoeders van de open vlakte’ won Hommes de essaywedstrijd 2017 van Nexus Connect. Rudo Walker (Paramaribo 1942) kwam in ‘66 naar Nederland. Van zijn hand verschenen de bundels ‘Een dag in Paramaribo en andere Portretten’ en ‘Onder ogen van de Oude Grijze’. Djodjie C.A. Rinsampessy (Schattenberg 1960) heeft een Molukse vader en een Timorees-Molukse moeder. Hij begon al op jonge leeftijd met het schrijven van gedichten in zowel het Maleis als in het Nederlands. Zijn etnische en culturele achtergrond, het leven van alledag en alles wat hem daarnaast bezighoudt vormen de belangrijke thema's in zijn werk. Renée Luth (1979) is de nieuwe stadsdichter van Groningen. Ze publiceerde de bundels Pingpongtong (2011) en Preparaat (2016) en stond in meerdere bloemlezingen. Ze staat al sinds haar vijftiende op verschillende literaire podia door het land. Luth is ook kunstenaar, fotograaf en filmer.

Maand van de filosofie – ik stuntel, dus ik ben
April is de Maand van de Filosofie. Jaarlijks worden tijdens deze maand door heel België en Nederland filosofische nachten, lezingen, debatten en festivals georganiseerd. Dit jaar is het thema Ik stuntel, dus ik ben. Naar aanleiding van een pijnlijke anekdote over filosoof Thales van Milete rees de vraag ‘Hoe kun je in godsnaam weten wat er boven je afspeelt als je niet eens ziet wat hier recht voor je neus gebeurt?’ We hebben de mens op veel verschillende manier proberen te definiëren. Van cognitieve wezens, rationele dieren, spelende mensen, autonome personen tot culturele scheppers. Voor al deze visies valt wat te zeggen, maar misschien worden we nog wel het meest gedefinieerd door ons eeuwige gestuntel.

Waar kom je weg?
Vrijwel iedere Nederlander heeft een buitenlandse voorouder. Sporen van immigranten zijn overal te vinden en migratie is van alle tijden, ook in Groningen. In de expositie ‘Waar kom je weg?– Zes eeuwen migratie naar Groningen’ neemt het Noordelijk Scheepvaartmuseum de bezoeker mee op reis door het migratieverleden van Groningen. Word verrast en laat je ontroeren door verhalen van nieuwe Groningers. De expositie, zowel in het Nederlands als in het Engels, is te zien van 16 maart t/m 16 juni.

Locatie:
Straat: