Made in Stad. Stoelen van meubelfabriek J.A.Huizinga

10 nov 2018 - 10 feb 2019
Locatie:
Tentoonstellingen

plaatje boekenleggerMade in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga.
Stoelen met een geschiedenis - stoelen met een verhaal

Jacobus Abraham Huizinga (1861-1937) richtte in 1889 meubelfabriek 'Nederland' op in de stad Groningen. Naast allerlei ander meubilair zijn er in die jaren in de fabriek aan de Westersingel duizenden en duizenden stoelen gemaakt. Stoelen om generaties lang mee te gaan. Stoelen met een geschiedenis, stoelen met een verhaal. In de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga toont Stichting Huizinga Meubel Nederland meer dan 30 stoelen van deze Groningse meubelfabriek. Bezoekers maken kennis met de ooit landelijk bekende meubelfabrikant. De expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is te zien van 10 november 2018 t/m 10 februari 2019.

Landelijke faam
Meubelfabriek ‘Nederland’ aan de Westersingel stond bekend om zijn stoelen. Stoelen voor in de keuken, in de aula van de universiteit, in de woonkamer, in de slaapkamer en in de studeerkamer. Stoelen voor burgemeester en wethouders en voor leden van Provinciale Staten. Door de snelle groei van de stad Groningen, was de vraag naar meubels -en dus ook stoelen- groot. Op het hoogtepunt van het bestaan van de fabriek werkten er ruim honderd mensen. De eigentijdse ontwerpen waren zeer in trek en te koop bij de betere wooninrichtingszaken in heel Nederland. De meubels blonken uit door hun vormgeving en kwaliteit.

Huizinga by Huizinga
De fototentoonstelling van een bloedverwant van J.A. Huizinga, de Amerikaan David W. Huizinga is een expositie ín de expositie. Met gevoel voor historie heeft hij een twintigtal oude zwartwit foto's van zijn voorvaderlijke Groningse neef digitaal ingekleurd. Het resultaat is verrassend levensecht!

Eigen ontwerp en stadswandeling
Een speciale ruimte in de tentoonstelling is ingericht met stoelen naar eigen ontwerp van leerlingen van het Parcival College, het Alfa College en Academie Minerva. Kinderen van het revalidatiecentrum in Beetsterzwaag tonen zestien door hun bewerkte mini-stoeltjes. Bij de tentoonstelling is een stadswandeling samengesteld en wordt regelmatig een lezing georganiseerd.

Locatie:
Straat: