plaatje boekenlegger kleinMade in stad. Stoelen van meubelfabriek J.A. Huizinga.
Stoelen met een geschiedenis - stoelen met een verhaal

Jacobus Abraham Huizinga (1861-1937) richtte in 1889 meubelfabriek 'Nederland' op in de stad Groningen. Naast allerlei ander meubilair zijn er in die jaren in de fabriek aan de Westersingel duizenden en duizenden stoelen gemaakt. Stoelen om generaties lang mee te gaan. Stoelen met een geschiedenis, stoelen met een verhaal. In de tentoonstelling Made in stad. Stoelen van meubelfabriek Huizinga toont Stichting Huizinga Meubel Nederland meer dan 30 stoelen van deze Groningse meubelfabriek. Bezoekers maken kennis met de ooit landelijk bekende meubelfabrikant. De expositie in het Noordelijk Scheepvaartmuseum is te zien van 10 november 2018 t/m 10 februari 2019.

Landelijke faam
Meubelfabriek ‘Nederland’ aan de Westersingel stond bekend om zijn stoelen. Stoelen voor in de keuken, in de aula van de universiteit, in de woonkamer, in de slaapkamer en in de studeerkamer. Stoelen voor burgemeester en wethouders en voor leden van Provinciale Staten. Door de snelle groei van de stad Groningen, was de vraag naar meubels -en dus ook stoelen- groot. Op het hoogtepunt van het bestaan van de fabriek werkten er ruim honderd mensen. De eigentijdse ontwerpen waren zeer in trek en te koop bij de betere wooninrichtingszaken in heel Nederland. De meubels blonken uit door hun vormgeving en kwaliteit.

Museumschip Emma
Meer informatie »