Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Slide 2
  • Slide 1
  • Erebus
  • Scheepswerf
  • Damsterdiep
  • Slide 6

navarinoWereldberoemd was admiraal Louis van Heiden uit Zuidlaren na zijn succes bij de slag van het Griekse Navarino in 1827. Maar wie kent tegenwoordig nog de naam van de enige Drentse zeeheld in dienst van de Russische tsaar? Of leeft de herinnering aan hem voort in het bekende kinderliedje over Berend Botje? Feit is dat hij uiteindelijk nog eenmaal terugkeerde naar Zuidlaren, het dorp van zijn jeugd. Is Louis werkelijk de Berend Botje uit het bekende kinderliedje?

De tentoonstelling is van 17 maart t/m 27 mei te zien in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland aan de RUG, Hans van Koningsbrugge, geeft, samen met het Drents Archief, deze vergeten zeeheld een half jaar lang weer de aandacht die hij verdient met een tentoonstelling, documentaire en een boek.

Op slag wereldberoemd
Vanaf zijn negende leerde Louis aan boord vooral praktische zaken als navigeren en kaarten tekenen. Aan wal kreeg hij ook les in talen en wiskunde. Hij beheerste al vroeg vijf talen. Op jonge leeftijd deed hij al veel landen aan in de Koloniën in Afrika en Azië, hij was een bekwaam zeeman. Op zijn 22e koos hij voor een carrière bij de Russische marine waarin hij tegenslagen en successen kende. Zijn overwinning tijdens de zeeslag bij Navarino in Griekenland maakte Louis op slag wereldberoemd. Na 23 jaar, in 1832, keerde hij terug naar Zuidlaren waar de inwoners uitliepen om hem te ontvangen als een echte held. 

Documentaire
Documentairemaker Johan Zielstra van Chronoscoop Film filmde in Sint Petersbrug, Estland, Griekenland, Den Haag, Zuidlaren en op zee, in de voetsporen van Van Heiden. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan deze man? Wordt het verhaal van deze zeeheld nog steeds levend gehouden? De documentaire Louis van Heiden, zeeheld in den vreemde is bij de tentoonstelling te zien. 

De initiatiefnemers van ‘Berend Botje ging uit varen’ zijn: Nederland Rusland Centrum, Drents Archief en Chronoscoop film. De tentoonstelling was eerder te zien in de gemeente Tynaarlo.

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie

Emma_k

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden