Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • SlideNieuw02
  • nieuwnieuw01
  • SlideNieuw05
  • SlideNieuw01
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw03
  • nieuwnieuw04
  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw02
  • nieuwnieuw03

WIJ ZIJN GESLOTEN - TOT EN MET TEN MINSTE 25 JANUARI 2022.
Ons museum is gesloten. Hiermee volgt het museum de Nederlandse overheidsmaatregelen rond het coronavirus. Naar verwachting zal de sluiting ten minste duren tot en met 25 januari 2022. Op 19, 20 en 21 januari is onze museumwinkel wél geopend, van 11.00-16.00 uur. 

Historische binnenplaats met motorenhal Canterhuis en Gotisch Huis. Foto Noordelijk Scheepvaartmuseum 2Het Groningse architectenbureau vector-i gaat het ontwerp maken voor het gebouwencomplex van Museum aan de A.
De vijf historische panden van het te ontwikkelen museum over de Groninger geschiedenis liggen aan de Brugstraat, de Kleine der A en de Schuitemakersstraat in het A-kwartier. Een beoordelingscommissie heeft aan de hand van selectiecriteria unaniem voor de architect gekozen. Ingenieursbureau abtWassenaar uit Haren verzorgt het integraal advies.
Naar verwachting is het ontwerp eind 2022 definitief waarna de verbouwing kan beginnen. Museum aan de A en gemeente Groningen zijn verheugd om met deze bureaus het ontwerpproces te starten. 
Persbericht vector-i architect voor Museum aan de A

1. Heidi Renkema l en Nicolette Bartelink r Fotograaf Han Santing 2Heidi Renkema vertrekt per 1 januari 2022 als directeur/bestuurder van het Noordelijk Scheepvaartmuseum / Museum aan de A. Vanaf 1 januari 2022 wordt Renkema tijdelijk opgevolgd door Nicolette Bartelink. Bartelink was eerder als kwartiermaker verantwoordelijk voor het masterplan - het plan van aanpak - voor het nieuwe museum. De RvT zoekt op termijn een vaste directeur-bestuurder. 

Renkema neemt met een dubbel gevoel afscheid van het museum en de medewerkers. “Het was een leerzame ervaring om tien maanden mee te mogen helpen met de ontwikkeling van het nieuwe museum. Het museum wordt een laagdrempelig startpunt voor een ontdekkingstocht door de geschiedenis van Groningen en heeft daarmee een bijzondere rol in het provinciale museale veld. Ik heb de afgelopen tijd echter gemerkt dat ik mijn energie liever uit creatieve projecten haal en minder uit het zakelijke leiderschap.”
Foto: Heidi Renkema (l) en Nicolette Bartelink (r)

ODE Vanaf 4 september: eerbetoon aan het Noordelijk Scheepvaartmuseum
Ruim 90 jaar geleden, op 10 januari 1930, wordt met slechts 708 gulden in kas de Vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum opgericht door drie notabele Groningers. Negentig jaar later, op 7 augustus 2020, wordt deze vereniging opgeheven en stichting Museum aan de A officieel ingeschreven bij de notaris.  
 
Deze tentoonstelling is een Ode aan 90 jaar Noordelijk Scheepvaartmuseum. Het gaat over de bijzondere geschiedenis van het museum, maar tegelijkertijd wordt ook ingegaan op de verschillende functies van een museum. Een museum verzamelt, beheert en presenteert. Waarom is het behoud van erfgoed belangrijk voor ons allemaal? Speciale aandacht is er voor de vele schatkamers die de provincie rijk is. Lees meer>

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden