Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Erebus
  • Damsterdiep
  • Scheepswerf
  • Slide 1
  • Slide 6
  • Slide 2

NOO190801 Tentoonstelling DDZ Poster a4 page 001Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Wat is een 'droge' verdrinking? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? Op 22 november opent het museum de tentoonstelling 'Dood & de Zee', met verhalen over de gruwelijke gevaren aan boord, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers.

Bij het thema Dood op zee ziet u de gevaarlijke werkomgeving van een matroos op een VOC-schip, waar per reis soms één op de drie zeelieden niet terugkeerde. Rouw en bijgeloof verhaalt over de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. Ook komt u levensgrote zeemonsters tegen en waant men zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten bij het thema Rampen en reddingen vertellen over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op zolder ziet u hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

In samenwerking met de Gebroeders Luden organiseert het museum vaartochten van en naar Lauwersoog op de reddingsboot. Informatie over deze en andere activiteiten, zoals een poëziemiddag en een gratis Stadjersnight, staan hier: Evenementen.

voor op websiteVan vrijdag 20 tot en met zondag 22 december vindt de dertiende editie van WinterWelVaart in Groningen plaats, één van de meest gefotografeerde evenementen in de stad. Ruim twintig sfeervol verlichte, historische schepen meren aan in het mooiste stukje binnenstad van Groningen; de kades van de Hoge, Lage en Kleine der A. Aan boord kunnen bezoekers zich onderdompelen in het uitgebreide muziek-, theater- en kunstprogramma. Aan de wal is een sfeervolle wintermarkt en meer dan 40 kunstenaars tonen hun werk in het A-kwartier in de Sterrenbeeld Kunstroute. Voor kinderen is er een speciaal, stoer programma. Het weekend voorafgaand aan WinterWelVaart in de stad zijn historische schepen op zaterdag 14 december en zondag 15 december te bewonderen in Zoutkamp, het vissersdorp met kleurige havenpakhuizen. Bij één van de oudste scheepswerven in de provincie, Werf Wolthuis in Sappemeer, is Winterwelvaart op zaterdag 14 december. WinterWelVaart is gratis toegankelijk.

bevrijdingIn 2020 herdenken we het eind van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. Samen met het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen (OVCG) besteden we met de tentoonstelling ‘Van het Scholtenhuis naar Schiermonnikoog’ (vanaf maart 2020) aandacht aan dit onderwerp. Maar, dat is niet alles! We stellen ook graag een tentoonstellingszaal beschikbaar aan leerlingen van een basisschool van 28 maart 2020 tot en met 31 mei 2020.

Wij zoeken hiervoor enthousiaste leerlingen die het leuk vinden om samen met hun leerkracht hun eigen tentoonstelling over '75 jaar bevrijding' te maken!

Wij doen daarom een oproep aan alle basisscholen van de provincie Groningen om hun ideeën voor een tentoonstelling aan ons te sturen. Wij denken dat het vooral voor kinderen van de bovenbouw leuk en interessant is om zelf een tentoonstelling van begin tot eind te mogen maken. Maar als je als school graag met meer en/of andere groepen deze uitdaging aan wil gaan, dan mag dat zeker ook! Het enige wat wij bepalen is het thema, namelijk ’75 jaar bevrijding’. Jullie mogen helemaal zelf bedenken hoe jullie dit willen invullen! Gaan jullie kunst maken of op zoek naar oorlogsverhalen of foto’s van de plek van jullie school uit die tijd? Misschien hebben jullie wel hele andere ideeën. Wij laten ons graag verrassen!

Lees hier alles over de wedstrijd en download hier het tentoonstellingsplan om meteen aan de slag te gaan. Mail het ingevulde plan vóór 13 december naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hoe gaat het verder? Alle inzendingen worden beoordeeld door een jury. Nog voor de kerstvakantie maakt de jury bekend welke ideeën ze het beste vinden

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum toont de oudste bodemkaarten van Groningen in ‘Het Kabinet’.

Afbeelding Acker Stratingh Groninger ArchievenOnlangs bracht Prof. Reinder Reinders het boek ‘De Atlas van Acker Stratingh; kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825-1839) uit. Dit boek is aanleiding voor een kleine expositie in Het Kabinet van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, van 13 juli t/m 29 september 2019.

Begin 19e eeuw groeit de belangstelling voor de Groningse bodem en geologie. Met name de wierden in het gebied roepen veel vragen op: zijn deze door de mens neergezet of natuurlijk ontstaan? Om dit te onderzoeken schrijft de provinciale Commissie van Onderwijs in 1822 een prijsvraag uit voor het schrijven van een schoolboek over de Natuurlijke Historie van Groningen. Gronings medicus en historicus Gozewinus Acker Stratingh begint samen met collega Rembertus Westerhoff aan het in kaart brengen van de Groningse bodem voor deze prijsvraag. Met behulp van een groot netwerk van de Commissaris van de Koning, burgemeesters en schoolmeesters die ieder hun kennis van de bodem in specifieke gebieden delen, weten de twee heren diverse kaarten op te stellen. Hiermee waren ze pioniers op het gebied van bodemkaarten en met name het onderzoek naar de Groninger wierden. De kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw. Ze zijn bewaard gebleven in de collecties van de Universiteitsbibliotheek en -museum en de Groninger Archieven aangevuld met objecten uit het Museum Stad Appingedam.

‘Het Kabinet’
In de kleine zaal ‘Het Kabinet’ gaat het museum aandacht schenken aan kleine maar bijzondere collecties en exposities. De opstellingen hier zijn klein, overzichtelijk, to the point en kortdurend. Acker Stratingh is de eerste mini-opstelling die in deze zaal zal worden getoond.

Facebook Twitter

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

certified_museum nietsbovengroningen

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden