Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • SlideNieuw01
  • SlideNieuw04
  • nieuwnieuw03
  • SlideNieuw05
  • SlideNieuw02
  • nieuwnieuw04
  • nieuwnieuw05
  • SlideNieuw03
  • nieuwnieuw02
  • nieuwnieuw01

WhatsApp Image 2020 03 13 at 12.44Ons museum is t/m  6 april 2020 gesloten i.v.m. het coronavirus. De veiligheid van onze vrijwilligers, medewerkers en bezoekers staat voorop. We volgen dan ook de richtlijnen van de Museumvereniging en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Alle activiteiten en evenementen zijn t/m 6 april 2020 geannuleerd.
Houd deze website in de gaten voor de laatste informatie.

Due to national policy relating to the corona virus (covid-19) the Noordelijk Scheepvaartmuseum will remain closed to the public until and including 6 April 2020.

Met deze maatregelen nemen wij onze verantwoordelijkheid in het inperken van de verspreiding van het coronavirus.

 

 

Poster Op de vlucht voor de bevrijders. Van het Scholtenhuis naar SchiermonnikoogIn het voorjaar van 2020 herdenken de Groningers dat de stad 75 jaar geleden werd bevrijd.  Het Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen en het Noordelijk Scheepvaartmuseum doen dit door middel van de tentoonstelling Op de vlucht voor de bevrijders.Van het Scholtenhuis naar Schiermonnikoog.

Na Dolle Dinsdag (5 september 1944) vluchtte een deel van de Sicherheitsdienst vanuit het zuiden en midden van het land naar Groningen. Aan het eind van de oorlog zaten de ergste oorlogsmisdadigers in het Scholtenhuis op de Grote Markt, het voorportaal van de hel. Op 16 april 1945 kwam na bijna vijf jaar onderdrukking hieraan eindelijk een eind. Voor de Groningers was de bevrijding van de stad Groningen een feit! Spertijd, arbeitseinsatz en ariërverklaringen waren verleden tijd en Groningers konden weer opgelucht adem halen. Ze hadden hun vrijheid terug. De driekleur verving de hakenkruizen en oranje strikken sierden het haar van de Groninger meisjes.

Het contrast tussen grote vreugde en angst is één van de thema´s in deze tentoonstelling die van 1 april t/m 31 mei te zien is. 

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum toont de oudste bodemkaarten van Groningen in ‘Het Kabinet’.

Afbeelding Acker Stratingh Groninger ArchievenOnlangs bracht Prof. Reinder Reinders het boek ‘De Atlas van Acker Stratingh; kartering van de Groninger bodem, wierden en waterstaat (1825-1839) uit. Dit boek is aanleiding voor een kleine expositie in Het Kabinet van het Noordelijk Scheepvaartmuseum, van 13 juli t/m 29 september 2019.

Begin 19e eeuw groeit de belangstelling voor de Groningse bodem en geologie. Met name de wierden in het gebied roepen veel vragen op: zijn deze door de mens neergezet of natuurlijk ontstaan? Om dit te onderzoeken schrijft de provinciale Commissie van Onderwijs in 1822 een prijsvraag uit voor het schrijven van een schoolboek over de Natuurlijke Historie van Groningen. Gronings medicus en historicus Gozewinus Acker Stratingh begint samen met collega Rembertus Westerhoff aan het in kaart brengen van de Groningse bodem voor deze prijsvraag. Met behulp van een groot netwerk van de Commissaris van de Koning, burgemeesters en schoolmeesters die ieder hun kennis van de bodem in specifieke gebieden delen, weten de twee heren diverse kaarten op te stellen. Hiermee waren ze pioniers op het gebied van bodemkaarten en met name het onderzoek naar de Groninger wierden. De kaarten geven een prachtig beeld van de vorderingen van geologische kennis en onderzoek in het begin van de 19e eeuw. Ze zijn bewaard gebleven in de collecties van de Universiteitsbibliotheek en -museum en de Groninger Archieven aangevuld met objecten uit het Museum Stad Appingedam.

‘Het Kabinet’
In de kleine zaal ‘Het Kabinet’ gaat het museum aandacht schenken aan kleine maar bijzondere collecties en exposities. De opstellingen hier zijn klein, overzichtelijk, to the point en kortdurend. Acker Stratingh is de eerste mini-opstelling die in deze zaal zal worden getoond.

Verwoestingen hoek AkerkhofOns museum is een samenwerking aangegaan met het Oorlogs en Verzetscentrum Groningen (OVCG). Elke twee jaar zal het OVCG een tentoonstelling verzorgen in ons museum en eind maart zal de eerste tentoonstelling met een educatief programma te zien zijn: 'Voortdurend verzet'. Met de ondertekening van een convenant wordt de samenwerking met het OVCG officieel.

Adres
Brugstraat 24
9711 HZ Groningen

tel: + 31 (0)50 312 22 02
stuur ons een e-mail

Openingstijden

Ma. Gesloten
Di. - Za. 10.00-17.00 uur
Zo. 13.00-17.00 uur

Facebook Twitter

 

Marketing Groningen

 

Museumvereniging

Nieuwsbrief

Uitgelicht

Museumschip Emma
Meer informatie »

IMG 5313

 

Evenementen

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden