kinderen in actie bij een dijk klein

Hoe ziet volgens jou de dijk van de toekomst er uit? Teken, knutsel, bouw of film jouw ontwerp. En wie weet schittert jouw ontwerp binnenkort in het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Ontwerp de dijk van de toekomst!

Wist jij dat er in Nederland 3.767 kilometer aan duinen en zeedijken ligt? Nederland is supergoed beschermd tegen de zee! En dat willen we natuurlijk zo houden. Maar…. daar hebben we slimme denkers voor nodig! Want de zeespiegel stijgt en onze bodem daalt. Ben je tussen de 6 en 13 jaar oud? Leef je uit en ontwerp maar raak. Gekke ideeën bestaan niet!

We kunnen onze dijken natuurlijk nog breder en nog hoger maken. Maar misschien kan het ook op een andere manier. Of kan een dijk meer zijn dan alleen een dijk die ons beschermt tegen water? Denk jij met ons mee?

Hoe doe je mee?

Teken je graag of knutsel je liever een maquette? Wellicht ben je veel handiger met je smartphone en maak je graag vlogs. Of je kunt supergoed schrijven. Of bouwen met lego. Het mag allemaal. Jouw goede idee ontvangen we graag voor 12 februari via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

• maak een scan van jouw tekening
  • of een foto van jouw maquette/bouwwerk
  • of upload een filmpje of vlog waarin je jouw idee presenteert

Vermeld daarbij: je naam, leeftijd, woonplaats, e-mailadres (van jouw ouders) en telefoonnummer.

Wat kun je winnen?

We beoordelen de inzendingen binnen drie leeftijdscategorieën (6-8 jaar / 9-10 jaar / 11-13 jaar). Per leeftijdscategorie worden de vijf mooiste ontwerpen in het museum tentoongesteld. En die worden natuurlijk feestelijk onthuld in het bijzijn van de ontwerpers zelf!

Tijdens de onthulling op 21 februari maken we ook de prijswinnaars bekend. De drie winnaars (1 per leeftijdscategorie) aan op excursie bij het waterschap. En ontmoeten echte dijkwerkers!

Hoe kiezen we de winnaars?

De winnaars worden door een jury gekozen. Deze bestaat uit een echte dijkwerker, een kunstenaar en de directeur van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Zij gaan letten op originaliteit, vindingrijkheid, uitvoering en of je goed na hebt gedacht over veiligheid en duurzaamheid.

Wat is verder nog belangrijk?

• je hebt aan je ouders gevraagd of je mee mag doen.
  • je mag met één ontwerp mee doen. Dus ga voor je mooiste idee!
  • als jij één van de finalisten bent dan hoor je dat voor 17 februari van ons.
  • we gaan niet in discussie met deelnemers over de uitslag.
  • als je jouw ontwerp mailt dan vind je het ook goed dat we deze via website of social media delen. Dat betekent trouwens niet meteen dat je hebt gewonnen.
  • vergeet niet je tekening, maquette of filmpje te bewaren – de beste ontwerpen zijn straks in het museum te zien.
  • jouw contactgegevens gebruiken we alleen voor communicatie over de wedstrijd en delen we niet met andere mensen of bedrijven.
  • na de expositie krijg je jouw bouwwerk terug.

• je bent minimaal 6 en maximaal 13 jaar oud
  • deadline: 12 februari 2018
  • onthulling finalisten: 21 februari

Inspiratie

Het waterschap onderhoudt en beheert dijken. Meer weten? Waterveiligheid.

We zijn ook al bezig met vernieuwende dijkenontwerpen. Zie ook: Projectoverstijgende verkenning Waddenzeedijken.

Spreekbeurt

Heeft de wedstrijd jou geïnspireerd? En wil je je spreekbeurt over dijken, waterschappen of de Kerstvloed 1717 houden. Kijk dan op: werkstuk of spreekbeurt en op kerstvloed

Er zijn ook leuke doe-middagen in het museum!

Kom in de vakantie naar het waterproefjeslab in het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Ga zelf aan de slag met klei, zand en water.

• woensdag 3 januari 13.00 – 16.00 uur
  • woensdag 21 februari 13.00 – 16.00 uur