boonLokale, ambachtelijke producten, als vers gebrande koffie, zijn helemaal hip. Toch is dit niet alleen van deze tijd. Groningen telde van oudsher al veel kleine koffiebranderijen. De afgelopen zes jaar deed Carin van de Wal, conservator van Het Behouden Blik, onderzoek naar deze branderijen. Dit resulteerde in het boek ‘Koffie, vers(ch) gebrand!’, dat bij deze tentoonstelling wordt gepresenteerd. De tentoonstelling staat in het teken van de koffiebranderijen en theepakkerijen die Noord- Nederland rijk was sinds de 19e eeuw.

Daarnaast wordt ook de decoratieve omlijsting van de koffiebranche getoond, bijvoorbeeld koffieblikken, spaarzegels en reclameslogans. Maar ook de minder bekende Tiktak jurken en het zeldzame Niemeijer spel. De kraantjespot van Woldring ontbreekt natuurlijk niet in deze tentoonstelling!

Museumschip Emma

Emma_k