Noordelijk Scheepvaartmuseum

 • Scheepswerf
 • Erebus
 • Slide 6
 • Slide 2
 • Slide 1
 • Damsterdiep

brilHet Noordelijk Scheepvaartmuseum is gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen in hartje stad. Met zo’n 65 collega’s, van jong tot oud, zorgen we ervoor dat  Stadjers, (buitenlandse) toeristen, gezinnen  met kinderen en leerlingen de geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de algemene geschiedenis van Groningen binnen en buiten onze panden kunnen beleven. Naast wisseltentoonstellingen organiseren we veel activiteiten en evenementen zoals optredens, boottochten, rondleidingen, lezingen, theatervoorstellingen en natuurlijk WinterWelVaart.

Anbi
Het Noordelijk Scheepvaartmuseum is aangemerkt als algemeen nut beoogende instelling.
ambi
Vanaf 1 januari 2008 zijn giften gedaan aan goeddoelinstellingen aftrekbaar van het belastbaar inkomen als de instelling aangemerkt is als algemeen nut beogende instelling.

Wij geven u daarom ter overweging uw legaat of donatie ten goede te laten komen van het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Extra gegevens per 1 januari 2014 over onze ANBI instelling:

Naam: Noordelijk Scheepvaartmuseum (Vereniging)
Bezoekadres: Brugstraat 24, 9711 HZ Groningen
Banknummer: IBAN NL65RABO0145987183
KvK nummer: 40024197
Fiscaal nummer (RSIN): 26.58.124
Doelstelling volgens de statuten: "De vereniging heeft ten doel het bijeenbrengen, in stand houden en uitbreiden van een verzameling voorwerpen, en de daarop betrekking hebbende documentatie, betreffende de maritieme historie van Nederland en, meer in het bijzonder, die van de provinciën Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel, en die van de kleine handelsvaart, met het oogmerk deze verzameling in de gemeente Groningen voor het publiek toegankelijk te maken."
Beleidsplan (hoofdlijnen): zie hiervoor de pagina's 'missie en organisatie' en 'over het museum'
Bestuur: P. Westra, voorzitter en waarnemend penningmeester, mw. M.J. Schouwenaar, lid, mw. T. van der Veen, lid, J.W. Veluwenkamp, lid, mw. L. Vermeer, lid, mw. E. ter Hofstede, lid
Beloningsbeleid: In het beloningsbeleid volgt het museum de BBRA- schalen (verzelfstandigde rijksmusea) van 2006. De bestuursfuncties zijn onbezoldigd.
Jaarverslag (inclusief financiele verantwoording) 2011
Jaarverslag (inclusief financiele verantwoording) 2012
Jaarverslag (inclusief financiële verantwoording) 2013

Jaarverslag (inclusief financiele verantwoording) 2014
Jaarverslag (inclusief financiele verantwoording) 2015
Jaarverslag (inclusief financiële verantwoording) 2016

Jaarverslag (inclusief financiële verantwoording) 2017

Jaarverslag (inclusief financiële verantwoording) 2018


Beleidsplan NSM 2013-2016


Ben je op zoek naar een zinvolle invulling van (een deel van) je vrije tijd? Of wil je graag werkervaring opdoen bij ons museum? Wij zijn op zoek naar baliemedewerkers!

Wat doen wij?

Als baliemedewerker draag je bij aan een plezierig museumbezoek van onze gasten. Je vindt het leuk bezoekers in het museum te ontvangen, ze wegwijs te maken in en rondom het museum of te helpen tijdens speciale publieksevenementen. Je ontvangt gasten, je werkt met de kassa, verkoopt producten uit de museumwinkel en je neemt de telefoon op. Je bent hét visitekaartje van het museum! Je komt in een enthousiast team in een culturele, historische organisatie midden in het centrum van de stad Groningen. We bieden je graag de mogelijkheid om je netwerk op te bouwen en te ontdekken of werken in een museum of andere culturele instelling iets voor jou is!

Wie zoeken wij?

 • Jij bent enthousiast en gastvrij en maakt graag een praatje met de bezoekers
 • Je bent praktisch ingesteld en draagt graag zorg voor het reilen en zeilen van de balie
 • Je kan goed multitasken 
 • Je bent flexibel inzetbaar qua dagen ten tijden
 • Je bent bij voorkeur langere tijd op oproepbasis of na afspraak beschikbaar

 

Aanvullend:

Het museum is ook op zaterdag en zondag geopend. Als je in het weekend werkt, krijg je een vrijwilligersvergoeding. Referenties worden nagetrokken.

Ben je geïnteresseerd? Dan nodigen wij je graag uit voor een gesprek!

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Carla de Groot, hoofd Administratie. Telefoon: (050) 312 22 02 of This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Stage lopen in hartje stad?

Bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen zijn wij doorlopend op zoek naar enthousiaste en zelfstandige stagiaires van MBO/HBO en WO. Er is plek op verschillende afdelingen. Ons museum is gevestigd in de twee mooiste middeleeuwse gebouwen van Groningen. De geschiedenis van de Noord-Nederlandse scheepvaart en de geschiedenis van Groningen wordt getoond, maar we hebben ook het hele jaar door wisselende geschiedenistentoonstellingen.

Het Noordelijk Scheepvaartmuseum verandert de komende jaren van maritiem museum naar het historisch museum van de stad Groningen.

"Mijn stage bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum? Het is heel divers werk, ik schuif aan in verschillende teams en projecten. Ik draai mee op de afdeling communicatie en PR. Echt geen dag is hier hetzelfde! Zo heb ik afgelopen weken meegeholpen met het inrichten van een tentoonstelling over prostitutie maar ook de communicatie rondom WinterWelVaart gedaan. Ik gebruik mijn kennis hier in een heel praktische omgeving. Het museum blijkt juist helemaal niet stoffig te zijn! (Daar was ik in het begin wel een beetje bang voor.) Ik ben blij dat ik hier stage kon lopen. Een verrijking voor mijn cv. En leuke collega's ook!"
Job Borggreve - student CIW aan de RUG (Rijksuniverstiteit Groningen)

"Ik heb een halfjaar stage gelopen op de communicatie-afdeling en dat was een ontzettend leuke en leerzame ervaring! Ik draaide al snel mee als ‘volwaardige collega’ en kreeg met alle facetten van het communicatievak te maken. Het schrijven van persberichten, updaten van social media en de website, ontwerpen en flyers en posters, meedenken bij strategisch overleg, alles is mogelijk! Je krijgt alle ruimte om aan te geven waar jij je in wilt ontwikkelen! Tijdens mijn stage heb ik geleerd hoe ik de theorie van mijn opleiding in de praktijk kan brengen. Ik heb geleerd snel te schakelen en bij evenementen de communicatie van kop tot staart te plannen en uit te voeren. Door deze skills werd het voor mij een stuk makkelijker om een baan te vinden!"
Heleen van Wijk - Communicatie (Rijksuniversiteit Groningen) Heleen werkt inmiddels als online marketeer bij Groningen Seaports NV.

We hebben stage-vacatures bij de volgende afdelingen:

Marketing & communicatie
Educatie
Receptie
Collectie

Missie

Wij laten zoveel mogelijk bezoekers binnen én buiten onze unieke panden de geschiedenis van Groningen ontdekken. In ons museum voelt iedere bezoeker zich thuis. We laten ze op een laagdrempelige, persoonlijke en verrassende manier kennismaken met de historie en de bewoners van Stad en Ommeland.


Organisatie

Jan Wiebe van Veen, directeur
Wicher Kerkmeijer, conservator en adjunct directeur
Carla de Groot, financiën
Karlijn Donders, marketing en communicatie
Michèlle Corbier-Kind, tentoonstellingen & educatie

Gert Kortekaas, archeoloog en projecten

Hanna van Tol, conciërge
Roel Castelijns, conciërge
Zakina Muyres, baliemedewerker

Bestuur vereniging Noordelijk Scheepvaartmuseum

Pieter Westra, voorzitter en waarnemend penningmeester
Marianne Schouwenaar, secretaris
Thea van der Veen, lid
Leonieke Vermeer, lid
Jan-Willem Veluwenkamp, lid
Ellen ter Hofstede, lid


Beloningsbeleid

In het beloningsbeleid volgt het museum de BBRA- schalen (verzelfstandigde rijksmusea) van 2006

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden