Noordelijk Scheepvaartmuseum

  • Slide 1
  • Slide 2
  • Slide 6
  • Damsterdiep
  • Erebus
  • Scheepswerf

Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken

Event

Title:
Dood & de Zee - cultuur, rituelen en gebruiken
When:
22 Nov 2019 - 1 Mär 2020
Where:
Groningen, Groningen
Category:
Tentoonstellingen

Description

Waarom behandelde een scheepsarts zijn patiënten vroeger met arsenicum? Wat is een 'droge' verdrinking? Welke desastreuze impact had de voorjaarsstorm van 1883 in Paesens Moddergat? Op 22 november opent het museum de tentoonstelling 'Dood & de Zee', met verhalen over de gruwelijke gevaren aan boord, de mensen die het leven lieten en het intense verdriet van de achterblijvers.

Bij het thema Dood op zee ziet u de gevaarlijke werkomgeving van een matroos op een VOC-schip, waar per reis soms één op de drie zeelieden niet terugkeerde. Rouw en bijgeloof verhaalt over de vroegere rituelen van zeemannen en hun families. Ook komt u levensgrote zeemonsters tegen en waant men zich op de bodem van een duistere oceaan. Dagboekfragmenten bij het thema Rampen en reddingen vertellen over ontstellende scheepsrampen en heldhaftige reddingen. Op zolder ziet u hoe de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij een redding op poten zet.

In samenwerking met de KNRM organiseert het museum vaartochten op de reddingsboot van de Gebroeders Luden. Informatie over deze en andere activiteiten, zoals een poëziemiddag en een gratis Stadjersnight, vindt u onder Evenementen.


Venue

Location:
Noordelijk Scheepvaartmuseum
Street:
Brugstraat 24
ZIP:
9711 HZ
City:
Groningen
State:
Groningen
Country:
Netherlands

Copyright © 2010 Noordelijk Scheepvaartmuseum Groningen. Alle rechten voorbehouden